Zafałszowania żywności

Certyfikat IFS to ciągła zmienna, która wciąż dopasowywana jest do obecnych realiów. Tym bardziej, że często ma się do czynienia z takim zagadnieniem jak zafałszowanie żywności. Wydaje się to niemożliwe, ale jednak takie jest. Nic więc dziwnego, że do IFS podchodzi się w tak restrykcyjny sposób.

Ocena ryzyka zagrożeń dla przedsiębiorstw produkcyjnych

W tym właśnie pomaga audyt IFS, który może wykonać chociażby firma DJB doradztwo. Są oni w stanie pomóc ocenić ryzyko, które można tak naprawdę podzielić na kilka rodzai.

Ryzyko uwzględniające czynniki ekonomiczne

W tym punkcie można uwzględnić takie przypadki, jak:

  • dostępność substancji stosowanych do fałszowania żywności,
  • koszty celne,
  • cena produktów,
  • niestabilność cen, jaką można zauważyć na rynku,
  • dostępność poszczególnych produktów na rynku.

Łatwość fałszowania

Kolejne ryzyko, które jest coraz bardziej zauważalne – wraz z postępem technologicznym. Kryteria oceny tychże czynników można podzielić na:

  • forma pakowania produktu,
  • w jakiej postaci występuje dany produkt, a mianowicie czy ma się do czynienia z cieczą, proszkiem, czy też z postacią stałą,
  • koszt, który zawsze związany jest z możliwością zafałszowania produktu,
  • zaangażowanie pracowników w łatwość fałszowania.

Złożoność łańcucha dostaw

Dostawy to jeden z czynników, który wpływa na to, jak, gdzie, kiedy dany produkt zostanie stworzony. Mówiąc o kryteriach oceny w związku z tym ryzykiem uwzględnia się:

  • ilość pośredników, którzy biorą udział w dostawie,
  • miejsce pochodzenia poszczególnych produktów,
  • liczba organizacji w łańcuchu dostaw,
  • wielkość, jak również liczba zakładów produkcyjnych w organizacji.

Wykorzystywane środki kontroli

Kontrola na bieżąco musi odbywać się nad każdym z etapów. Dlatego też na tym etapie oceniane są takie rzeczy, jak:

  • metodologia badań, jaka wybrana jest do kontroli,
  • koszt wyżej wspomnianych badań,
  • szybkość wykonania badań,
  • wykorzystanie laboratoriów, jakie powinny posiadać niezbędną akredytację. 

 

Łatwość fałszowania żywności to temat, który tak naprawdę znany jest od wielu lat. Można nawet mówić o historycznych przypadkach, jakie związane są z tym tematem. Dlatego też nie tak łatwo zdobyć pożądany certyfikat IFS. Nie ma się jednak co dziwić. W końcu chodzi tu o bezpieczeństwo żywności, jakie może mieć bezpośredni wpływ na zdrowie i życie człowieka. Coraz większa liczba producentów żywności decyduje się na to, aby dokonać procesu certyfikacji dla własnego dobra.

 

Kalinowski@chuck.com.pl

https://aavamobile.pl/nowoczesne-ogrzewanie-tarasowe-elegancja-spotyka-funkcjonalnosc/ https://gazetastonoga.pl/kuchnia-w-stylu-loft-modny-i-funkcjonalny-wybor/ zobacz