Zafałszowania żywności
Certyfikat IFS to ciągła zmienna, która wciąż dopasowywana jest do obecnych realiów. Tym bardziej, że często ma się do czynienia z takim zagadnieniem jak zafałszowanie żywności. Wydaje się to niemożliwe, ale jednak takie jest. Nic więc dziwnego, że do IFS podchodzi się w tak restrykcyjny sposób.
Ocena ryzyka zagrożeń dla przedsiębiorstw produkcyjnych
W tym właśnie pomaga audyt IFS, który może wykonać chociażby firma DJB doradztwo. Są oni w stanie pomóc ocenić ryzyko, które można tak naprawdę podzielić na kilka rodzai.
Ryzyko uwzględniające czynniki ekonomiczne
W tym punkcie można uwzględnić takie przypadki, jak:
- dostępność substancji stosowanych do fałszowania żywności,
- koszty celne,
- cena produktów,
- niestabilność cen, jaką można zauważyć na rynku,
- dostępność poszczególnych produktów na rynku.
Łatwość fałszowania
Kolejne ryzyko, które jest coraz bardziej zauważalne – wraz z postępem technologicznym. Kryteria oceny tychże czynników można podzielić na:
- forma pakowania produktu,
- w jakiej postaci występuje dany produkt, a mianowicie czy ma się do czynienia z cieczą, proszkiem, czy też z postacią stałą,
- koszt, który zawsze związany jest z możliwością zafałszowania produktu,
- zaangażowanie pracowników w łatwość fałszowania.
Złożoność łańcucha dostaw
Dostawy to jeden z czynników, który wpływa na to, jak, gdzie, kiedy dany produkt zostanie stworzony. Mówiąc o kryteriach oceny w związku z tym ryzykiem uwzględnia się:
- ilość pośredników, którzy biorą udział w dostawie,
- miejsce pochodzenia poszczególnych produktów,
- liczba organizacji w łańcuchu dostaw,
- wielkość, jak również liczba zakładów produkcyjnych w organizacji.
Wykorzystywane środki kontroli
Kontrola na bieżąco musi odbywać się nad każdym z etapów. Dlatego też na tym etapie oceniane są takie rzeczy, jak:
- metodologia badań, jaka wybrana jest do kontroli,
- koszt wyżej wspomnianych badań,
- szybkość wykonania badań,
- wykorzystanie laboratoriów, jakie powinny posiadać niezbędną akredytację.
Łatwość fałszowania żywności to temat, który tak naprawdę znany jest od wielu lat. Można nawet mówić o historycznych przypadkach, jakie związane są z tym tematem. Dlatego też nie tak łatwo zdobyć pożądany certyfikat IFS. Nie ma się jednak co dziwić. W końcu chodzi tu o bezpieczeństwo żywności, jakie może mieć bezpośredni wpływ na zdrowie i życie człowieka. Coraz większa liczba producentów żywności decyduje się na to, aby dokonać procesu certyfikacji dla własnego dobra.