Z czym podawać barszcz – klasyczne i nietypowe propozycje

Czerwony barszcz to klasyczna zupa, którą w polskich domach jada się dosyć często. Przeważnie wypełnia ona wigilijne, suto zastawione stoły, choć może być także spożywana na co dzień. Przygotowana z koncentratu barszczu czerwonego stanie się ekspresowym obiadem. A z jakimi dodatkami można go zestawić?

Świąteczne propozycje

Na wigilijnym stole mogą wystąpić tylko i wyłącznie dania bezmięsne. Koncentrat barszczu czerwonego pozwoli na przygotowanie wegetariańskiej zupy, która świetnie skomponuje się z klasycznymi i dobrze wszystkim znanymi dodatkami. Standardowe potrawy zwykle są najlepsze. Nie ma takiej osoby, której nie odpowiadałby ich smak!

Na polskich stołach barszcz pojawia się w towarzystwie uszek. Niewielkie wyroby, wykonywane z ciasta i wypełnione grzybowym farszem, wspaniale uzupełnią czerwoną zupę. Powinna być ona mocno pieprzna, aby całe danie nabrało wykwintnego smaku. Uszka można od razu zagotować z barszczem bądź podawać oddzielnie.

Pomysły na obiady

Niektórzy przepadają także za barszczem podawanym z pasztecikami. Podsmażone naleśniki wypełnione pieczarkami i sporą ilością żółtego sera ożywiają prostolinijny smak zupy i podwyższają jej wartość energetyczną. Kaloryczne danie każdemu doda energii i idealnie sprawdzi się podczas tych dni, w których człowiek ma mnóstwo rzeczy do zrobienia. Dzięki solidnemu posiłkowi spokojnie sobie z nimi poradzi.

A jak przygotować szybki i zarazem wartościowy oraz smaczny posiłek? Jego główną częścią będzie oczywiście barszcz, na którego ekspresowe przygotowanie pozwoli koncentrat barszczu czerwonego. Dodatkiem do posiłku staną się… ziemniaki! Ugotowane w tradycyjny sposób i ubite z niewielką ilością mleka oraz masła podwyższą kaloryczność posiłku i zdecydowanie go urozmaicą.

Nietypowe propozycje

Jeśli zupa ma być przygotowana dla dzieci, trzeba im zaproponować coś takiego, co zjedzą z wielkim smakiem. A za czym przepadają wszystkie maluchy? Oczywiście za makaronem, który nawet z barszczem idealnie się komponuje. Najlepszy będzie ten pełnoziarnisty bądź zwykły, przygotowany z mąki Durum. Ciekawe kształty makaroników zachęcą nawet największego niejadka do sięgnięcia po dokładkę.

Barszcz z koncentratu barszczu czerwonego można też spokojnie zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę. Wystarczy przelać go do dobrego termosu, utrzymującego ciepło napojów, schować do torby czy plecaka i spożyć podczas krótkiej przerwy czy w chwili odczucia większego głodu. Ciepła zupa idealnie sprawdzi się podczas zimniejszych pór roku.

Kalinowski@chuck.com.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.