Susz warzywny – rodzaje i zastosowanie

Susz warzywny ze względu na swoje zalety (łatwiejszy sposób przechowywania, dłuższa przydatność do spożycia) oraz drogocenne właściwości (suszone warzywa nie tracą witamin, ani minerałów) i walory smakowe jest coraz częściej wybierany przez osoby gotujące. Wybór mieszanek dostępnych na rynku jest dosyć spory, możemy też w prosty sposób przygotować susz samemu.

Jakie są rodzaje suszu?

Bez względu na to, czy zdecydujemy się na susz sklepowy, czy wykonamy go samemu dostępne są dwie opcje:
-susz z jednego warzywa,
-susz z wielu warzyw.

Susz z jednego warzywa raczej nie wymaga dodatkowych wyjaśnień – powstaje z jednego składnika. Susze z wielu warzyw natomiast dostępne są w różnych konfiguracjach. W zależności od ich przeznaczenia łączą ze sobą kilka lub nawet kilkanaście różnych warzyw. Niektóre przygotowywane są pod konkretny rodzaj dania i mają za zadanie idealnie podkreślić jego smak.

Susz, który przygotowujemy w domu daje nam dużą dowolność. Możemy po prostu dostosować go do swoich potrzeb, jeśli domownicy nie przepadają za pietruszką, nie musimy jej dodawać, jeśli lubimy marchewkowy posmak możemy dodać do mieszanki więcej marchewki.

Do czego stosuje się susz warzywny?

W związku z tym, że zapas suszonych warzyw możemy przygotować na cały rok, możemy sięgnąć po ulubione warzywa nawet jeśli nie są aktualnie dostępne lub ich zakup jest bardzo niekorzystny cenowo, a jakość pozostawia wiele do życzenia.

Suszu warzywnego najczęściej używa się do zup. Dodaje niepowtarzalnego aromatu, oraz koloru. Susz skomponowany z odpowiednią mieszanką przypraw doskonale dopełni smak krupniku, czy zupy ogórkowej.

Suszonych warzyw można też używać do sosów. Dzięki krótkiemu czasowi gotowania bez problemu w kilka minut możemy uzupełnić nasze danie o pełen aromatów i witamin dodatek.

Susz warzywny – dla wegetarian i nie tylko

W ostatnim czasie na topie w kuchni są mieszanki kasz, czy ryżu z warzywami. Bulgur, czy kuskus w towarzystwie marchewki, groszku, czy grzybów będzie idealnym daniem lub dodatkiem, szybkim do przygotowania jeśli będziemy dysponować suszonymi warzywami.

Ususzone warzywa sprawdzą się również w towarzystwie mięs. Przy ich użyciu możemy przygotować pyszny wieprzowy, czy wołowy farsz do lasagne, pierożków, czy zapiekanki ziemniaczanej.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A.

Kalinowski@chuck.com.pl