Smaki i zalety kuchni kubańskiej

Kuchnia kubańska bazuje na prostych składnikach i jest typową mieszanką kuchni karaibskiej wielu nacji. Odczuwalne są w niej smaki hiszpańskie, portugalskie, francuskie, arabskie, a nawet chińskie! Osoby przybywające na Kubę na pewno powinny zapoznać się z jej aromatyczną kuchnią, która tak bardzo różni się od tej, którą znamy w Polsce. Tradycyjne dania kubańskie są kuchnią prostych, zwykłych ludzi, o czym powinniśmy pamiętać, zanim będziemy doszukiwać się w niej wyrafinowanych smaków i drogich produktów.

Kuchnia kubańska i jej cechy charakterystyczne

Proste składniki przygotowywane na wolnym ogniu to jedna z cech charakterystycznych kuchni kubańskiej. Kubańczycy wykorzystują kilka podstawowych przypraw, bez których nie wyobrażają sobie gotowania. Mowa o czosnku, kminku, oregano, pieprzu oraz liściach laurowych. Wiele kubańskich potraw bazuje na tzw. Sofrito, czyli rodzaju zasmażki wykonywanej z mieszanki cebuli, zielonego pieprzu, czosnku, oregano i pieprzu mielonego, które są szybko smażone na oliwie z oliwek. To właśnie odpowiednio przygotowana mieszanka przypraw nadaje potrawom niepowtarzalny smak, będący wizytówką aromatycznej kuchni kubańskiej. Kubańczycy uwielbiają piec i smażyć mięsa odpoczywające wcześniej przez odpowiedni czas w marynatach tworzonych na bazie soku ze świeżych cytrusów. Charakterystyczną marynatą jest mojo, zawierające w swoim składzie czosnek, oliwę, cebulę, kminek i sok z cytryny. Marynatę stosuje się w połączeniu z mięsem oraz do smażenia batatów czy innych warzyw korzeniowych, tak popularnych na Kubie.

 

Zalety kubańskiej kuchni

Nie ma wątpliwości co do tego, że kuchni kubańska jest wyjątkowo smaczna i zdrowa, a przy tym nadal mało poznana i rozpowszechniona. W dużej mierze bazuje na tradycji, przez co wiele smaków przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie, nie wymagając stosowania sztucznych ulepszaczy. Owocowe marynaty do mięs i ryb sprawiają, że jest ono kruche i soczyste, a mocne przyprawy podkreślają smak podawanych dań. Jest to kuchnia dedykowana dla osób poszukujących mocnego smaku potraw, które nie boją się eksperymentów. Warto również dodać, że Kuba to kraj zajmujący się uprawą trzciny cukrowej, dlatego z kubańskich deserów będą zadowolone osoby lubiące mocne, słodkie smaki, często łączone z nugatem, orzechami czy miodem. Z racji tego, że oryginalna kuchni kubańska to dania wywodzące się z kultury chłopskiej, ich cena wcale nie jest wygórowana, co w szczególności cieszy turystów odwiedzających malowniczą Kubę. Warto jednak pamiętać, że w kurortach dominuje kuchnia międzynarodowa, a oryginalnych, kubańskich smaków warto szukać wprost na ulicy.

Artykuł powstał przy współracy z portalem cookingbox.pl na którym zamówisz gotowe potrawy do gotowania kuchni kubańskiej.

Kalinowski@chuck.com.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.