Placki z cukinii

Cukinia – zielona, żółta, a nawet pasiasta. Mała odmiana dyni, o delikatnym smaku, uniwersalny dodatek do wielu potraw, a także doskonały składnik główny. Placki z cukinii to świetny sposób na wykorzystanie tego warzywa. Jest prosty i naprawdę smaczny.

Jak wybrać dobrą cukinię?

Najlepsze są młode warzywa. Mają jędrną, cienką skórkę, której nie trzeba obierać przed gotowaniem, można także jeść ją na surowo. Wybieraj więc niewielkie sztuki. Cukinie zielone są nieco delikatniejsze niż żółte, które z kolei mogą być twardsze. Do przygotowania placków wykorzystaj zielone i niewielkie okazy. Umyj je i zetrzyj na tarce w całości. Dokładnie odciśnij na sitku, by pozbyć się z nich nadmiaru wody, dzięki czemu placki będą się lepiej smażyć, a masa będzie bardziej zwarta.

Placki z cukinii – dodatki

Ponieważ cukinia ma niezwykle delikatny smak, znakomicie pasują do niej wyraziste dodatki, np. słony ser feta, łosoś wędzony oraz lekko cierpkie kapary. Pokrój je drobno, żeby można było połączyć je w jednolitą masę, a następnie dopraw bazylią. Odpowiednie proporcje wszystkich składników znajdziesz w przepisie na placki z cukinii. Wszystkie dodatki połącz z jajkiem, mąką oraz wodą, a następnie smaż na złocisty kolor. Placki będą puszyste, jeśli osobno ubijesz białka.

Jak podawać placki z cukinii?

Chrupiące, rumiane i delikatne w środku – placki z cukinii są pyszne serwowane same, ale warto podkreślić ich smak różnymi dodatkami, np. sosem czosnkowym. Przygotujesz go w bardzo prosty sposób. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z ząbkiem czosnku (można dodać go więcej), majonezem i odrobiną soku z cytryny. Pasować będą także proste sałatki, na przykład mieszanka roszponki i pomidorków koktajlowych, jak również wiele rodzajów ryb czy mięs.

Znajdź swój własny sposób na podanie placków z cukinii – próbuj różnych dodatków w postaci świeżych ziół, aromatycznych przypraw oraz gęstych dipów lub sosów. Znajdź swój ulubiony!

Kalinowski@chuck.com.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.