Patelnia stalowa – warto?

Mimo tego, że półki sklepowe uginają się od nowoczesnych naczyń z różnego rodzaju powłokami, które mają ułatwić codzienne gotowanie, to klasyczne patelnie wykonane w całości ze stali nierdzewnej wciąż cieszą się ogromną popularnością. Dlaczego stal nierdzewna tak dobrze sprawdza się w wymagającym, kuchennym środowisku? Sprawdź!

 

Solidna patelnia na lata

Największą zaletą patelni z wysokogatunkowej stali nierdzewnej 18/10 jest ich wytrzymałość. Metal z domieszkami niklu i chromu jest odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i czynniki zewnętrzne. Nie musisz tracić czasu na ręczne mycie zaschniętych resztek – zabrudzoną patelnię wystarczy wrzucić do zmywarki,  a ona zajmie się resztą za Ciebie! Co ważne, patelnia stalowa może również pełnić funkcję naczynia żaroodpornego, ponieważ wysokie temperatury panujące w piekarniku również nie są dla niej żadnym zagrożeniem.

Większość naczyń wykonanych ze stali posiada grube, trójwarstwowe dno kompatybilne z każdą kuchenką (w tym również indukcyjną). Specyficzna, warstwowa budowa dna sprawia, że patelnie bardzo dobrze przewodzą ciepło i długo utrzymują optymalną temperaturę, co pozwala skrócić czas gotowania oraz zredukować ilość zużywanej energii.

 

Gdzie kupić wysokiej jakości patelnię?

Aby mieć pewność, że nowa patelnia zachowa swój pierwotny wygląd i funkcjonalność pomimo intensywnego użytkowania, wybierz model znanej i cenionej marki. Na stronie gerlach.pl znajdziesz wysokiej klasy naczynia, które pokochali zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści. Warto śledzić stronę producenta, ponieważ Internauci często mogą liczyć na specjalne zniżki i promocje, dzięki którym solidną, stalową patelnię można kupić w bardzo atrakcyjnej cenie.

Kalinowski@chuck.com.pl