Ostrzałki do noży – niezbędne w Twojej kuchni

Jaki atrybut jest najważniejszy dla każdego szefa kuchni? Komplet noży! Ostre noże to podstawowe wyposażenie, które ma ogromny wpływ na komfort podczas przygotowywania posiłków. Jeśli ulubiony nóż odmawia Ci posłuszeństwa i stawia opór podczas krojenia to znak, że czas zadbać o ostrze. Jak i czym prawidłowo ostrzyć noże? Sprawdź!

Regularne ostrzenie

Jeśli nie chcesz, aby krojenie pomidorów, siekanie cebuli albo filetowanie mięsa było męczarnią, nie czekaj, aż ostrze noża całkiem się stępi. Nóż powinno ostrzyć się regularnie (profesjonalni szefowie kuchni robią to przed każdym użyciem swoich narzędzi). W domowych warunkach wystarczy, jeśli  użyjesz ostrzałki raz na 3-4 tygodnie.

Odpowiednie ostrzałki do noży

Wybór ostrzałki do noży nie powinien być przypadkowy. Sklepy oferują szeroki wybór ostrzałek o zróżnicowanej formie i wykonanych z różnorodnych materiałów.  To, jaki model sprawdzi się w Twojej kuchni, uzależnione jest od rodzaju posiadanych noży. Pierwszym kryterium, na które powinniśmy zwrócić uwagę podczas kupna idealnej ostrzałki, jest jej budulec. Aby skutecznie naostrzyć narzędzie, zawsze używaj ostrzałki z tworzywa twardszego niż ostrze. Do precyzyjnego naostrzenia noży ze stali nierdzewnej doskonale nadają się ostrzałki ceramiczne. Innym uniwersalnym modelem, który przywróci świetność zarówno nożom stalowym, jak i ceramicznym, jest ostrzałka diamentowa, charakteryzująca się najwyższym stopniem twardości.

Zaufaj marce

Szukając idealnej ostrzałki, dzięki której noże będą narzędziem precyzyjnym, a praca w kuchni stanie się przyjemnością, warto wybierać modele znanych i cenionych marek. Na stronie gerlach.pl znajdziesz szeroki wybór ostrzałek dedykowanych nożom wykonanym z różnych tworzyw.

Kalinowski@chuck.com.pl