Naturalne Antybiotyki – kilka sprawdzonych przykładów

Grypa, angina, zapalenie płuc oraz inne groźniejsze choroby – bardzo często zmagania z nimi mają podobny finał, polegający na zastosowaniu antybiotyku. Tego typu farmaceutyki są chętnie przyjmowane przez pacjentów, gdyż skutecznie stawiają ich na nogi. Pamiętajmy jednak, że mówimy o substancjach chemicznych, które silnie oddziałują na nasz organizm – i niekoniecznie przynosząc jedynie zbawienne skutki. Dlatego warto mieć świadomość ewentualnych skutków ubocznych oraz faktu, że istnieją również metody na wykorzystanie przyjaznych naszemu ciału „naturalnych antybiotyków”.

Przyjazne organizmowi, na wyciągnięcie ręki

Owszem, antybiotyk pozwala zwalczyć silne bakterie, których nie da się tak łatwo pozbyć podczas choroby. Z drugiej strony jednak w dużym stopniu osłabia nasz organizm. Co ciekawe, nie zawsze tak musi być. Zanim sięgniemy po tego typu farmaceutyk, warto skorzystać z możliwości, których dostarcza nam natura – i to z kilku powodów. Po pierwsze, jesteśmy w stanie uzyskać je niedrogo. Po drugie, nie ma problemu z ich dostaniem, a wręcz są na wyciągnięcie ręki, gdyż część z nich znajdziemy w naszym domu. I wreszcie po trzecie – chodzi o produkty naturalne, przyjazne dla organizmu, które wykazują właściwości prozdrowotne. Oto kilka prostych, ale i sprawdzonych przykładów.

Cebula

To jedno z tych warzyw, które oferuje naszemu organizmowi silne działanie antybakteryjne. Aby korzystać z właściwości cebuli, wystarczy stosować ją jako dodatek do różnych potraw (co jednocześnie podkreśli smak posiłków), na kilka sposobów: w formie surowej, gotowanej lub smażonej. W każdej z tych postaci będzie wspomoże nas w walce z bakteriami.

Czosnek

To prawdopodobnie jedno z najpopularniejszych warzyw, jeśli chodzi o prozdrowotne działania. Skuteczność czosnku w pokonywaniu bakterii potwierdza się tym bardziej, że okazuje się silniejszy od wspomnianej wcześniej cebuli. Choć ma intensywny, specyficzny zapach, który nie każdemu przypada do gustu, warto zignorować ten fakt na potrzeby szybkiego powrotu do zdrowia. Czosnek realnie pomaga walczyć z chorobą i odzyskać odporność. A przy tym, dodawany do sałatek czy kanapek, może w ciekawy sposób urozmaicić ich smak.

Chrzan i imbir

Kolejnymi produktami spożywczymi, wspomagającymi obronę przed bakteriami, są korzenie dwóch znanych roślin. Pierwszy z nich, czyli chrzan, najczęściej dostępny jest w postaci tartej. Ma zdecydowany, ostry smak oraz intensywny zapach. Dlatego też bardzo dobrze radzi sobie z drogami oddechowymi – jeśli mamy katar lub uczucie zatkanego nosa, chrzan może okazać się skutecznym środkiem na tego typu dolegliwości. A przy tym należy zaznaczyć, że produkt ten ma bardzo ciekawy smak, który znakomicie nadaje się np. do różnego rodzaju mięs. Z kolei drugim rozwiązaniem jest wartościowy imbir. Niepozorny, dziwnie wyglądający korzeń tej rośliny, w rzeczywistości zapewnia rewelacyjne działanie antybakteryjne. Często zaleca się przyjmowanie go, by zwalczyć uporczywy ból gardła. Imbir często dodawany jest do herbaty czy też alkoholi w postaci grzańca. Dzięki temu wspomniane napoje zyskują niebanalny smak.

Oprócz wspomnianych, naturalnych antybiotyków (cebuli, czosnku, chrzanu oraz imbiru), istnieje wiele innych, powszechnie dostępnych środków, które pomogą nam walczyć z bakteriami. Odwiedź witrynę internetową, by dowiedzieć się o nich więcej! Zawsze lepiej bowiem stawiać na rozwiązania, które – zachowując właściwości lecznicze – pochodzą z natural

Kalinowski@chuck.com.pl