Mistrzowstwo leśnej kuchni

Klasyka polskiej kuchni, która niezmiennie króluje na naszych stołach i wszystko wskazuje na to, że ta popularność nigdy nie zblednie. Podgrzybki marynowane w occie to prawdziwy majstersztyk, który warto wykonać samodzielnie, by cieszyć się najprawdziwszym smakiem dostosowanym do naszych oczekiwań.

Ile gospodyń, tyle przepisów

Ten niepozorny rarytas to niejednokrotnie popisowy przetwór wszystkich perfekcyjnych gospodyń domowych. Każda z nich ma bowiem tajny składnik, lub odmienne proporcje, które pozwalają na osiągnięcie wymaganej ostrości lub słodyczy. Podgrzybki idealnie czują się w octowej zalewie i potrafią w niej przetrwać (o ile im pozwolimy) przez co najmniej dwa lata.

Bazą jest oczywiście ocet, ale już w tym momencie można zastosować dwa różne rodzaje. Najczęściej wybiera się ocet 10%, ale staropolskie przepisy skłaniają się ku zastosowaniu octu dębowego. Rzeczywiście, jeśli uda się wam go kupić warto wybrać najbardziej fundamentalny i jednocześnie fenomenalny składnik. Podobnież woda ma znaczenie, a konkretnie jej jakość. Może być oczywiście ta darowana nam przez miejskie wodociągi, ale o wiele lepszym wyborem będzie źródlana.

Dodatki mają znaczenie

Wyborne podgrzybki marynowane w occie wymagają naszej uwagi. Z pozoru prosty w składnikach przepis jest niczym płótno malarza, które zmienia się wraz z nałożeniem odpowiednich barw. Tymi barwami są oczywiście przyprawy. To od nich zależy, jaki uzyskamy efekt. Jeśli oczekujemy wyrazistości powinniśmy dodać więcej gorczycy i pieprzu, łagodność to z kolei minimalizacja tych przypraw na rzecz ciętej w słupki marchewki.

Składnikiem niezbędnym w zalewie jest także ziele angielskie i liść laurowy, a także cukier i sól. Cukier możemy zastąpić miodem, ale uwaga, to jaki wybierzemy będzie miało bezpośredni wpływ na smak podgrzybków. Wyrazisty i mocny uzyskamy stosując miód gryczany, delikatność da nam miód rzepakowy, a leśny miód spadziowy.

Niecodzienna odmiana

Jeśli lubimy eksperymentować możemy sięgnąć po nieco innowacyjne rozwiązania. Dobrymi składnikami, które nadadzą osobliwego charakteru naszym podgrzybkom będzie ostra papryka, czy leśna sosnowa szyszka gotowana w zalewie. Z podgrzybkami idealnie komponuje się także cynamon, goździki oraz anyż. Innymi słowy, możemy je dostosować do naszych osobistych upodobań i zaskoczyć nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. A więc do dzieła – zróbcie swoje ulubione wersje marynowanych podgrzybków, które zawojują wasz kulinarny świat.

Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net

Kalinowski@chuck.com.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.