Dlaczego nie powinno się piwa otwierać zębami?

Zęby stanowią bardzo ważny element naszego organizmu. Służą do rozdrabniania pożywienia i są częścią układu trawienia. Bez zębów nie moglibyśmy jeść stałych, nierozdrobnionych posiłków oraz w znacznym stopniu utrudniałoby to mowę. Dlaczego więc nie powinno się piwa otwierać zębami?

Odpowiedź na to pytanie wydaje się prosta. Bez zębów ciężko żyć. Poza ich oczywistą funkcjonalnością, spełniają walor estetyczny. Człowiek bez zębów wygląda nieładnie, wręcz śmiesznie i jest przedmiotem kpin. Dlatego więc o uzębienie należy szczególnie dbać. Zęby nie są niezniszczalne, łatwo je złamać, czy ukruszyć. Do jednej tego typu czynności, sprzyjającej uszkodzeniom, z pewnością należy otwieranie piwa zębami.

Wykonując takie działanie przy pomocy własnych zębów, narażamy je na uszkodzenia. Kapsel od piwa to tworzywo, które zostało tak skonstruowane oraz przymocowane, aby w łatwy sposób nie można było go otworzyć. W takiej sytuacji produkt ten nie przetrwałby transportu. Zatem czynność ta, nie jest łatwa do wykonania, bez odpowiedniego sprzętu. Wykorzystywanie do tych celów uzębienia sprzyja ich ukruszeniu, zniszczeniu korony i szkliwa zęba, gdyż potrzeba do tego dużo siły. Ponadto kapsel może nieopacznie porysować trzonowce lub siekacze i będziemy musieli je leczyć (np. w przychodni Oftaldent.pl ).

Czy warto zatem to robić? Oprócz szkodliwości tej czynności dla zębów, wiążą się z tym walory estetyczne i etyczne. Nie dość, że narażamy się na śmieszność, wystawiamy na szwank własną reputację, to w dodatku niszczymy coś, co dała nam natura. Naturalnych zębów nie otrzymamy już drugi raz.

Kalinowski@chuck.com.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.