Czego będziemy potrzebować do przygotowania śliwek w occie winnym?

Śliwki w occie winnym to wyborny dodatek do wielu dań – zarówno tych w wersji na słodko, jak i wytrawnych. Idealnie nadają się do pasztetów, pieczeni i sałatek. Z całą pewnością warto mieć chociaż małe zapasy tego smakołyku w okresie świątecznym, dzięki czemu można za ich pomocą nadać potrawom charakteru.

Czego będziemy potrzebować do przygotowania śliwek w occie winnym?

Polskie owoce są bogate w składniki odżywcze i charakteryzują się niebywałym smakiem. Niestety są one dostępne tylko przez określony okres czasu w ciągu roku. Jeśli jednak chcemy przez dłuższy czas móc raczyć się tymi darami natury, to warto zakonserwować je. Strzałem w dziesiątkę będą śliwki w occie winnym, po które będzie można sięgnąć w dowolnym momencie i wykorzystać je do przygotowania wyśmienitych potraw.

Do przygotowania śliwek w occie potrzebować będzie oczywiście owocu. Najlepsze są węgierki. Na kilogram śliwek potrzebować będziemy 0,5 kg cukru oraz 0,5 l octu winnego. Do tego należy przygotować sobie jeszcze łyżkę goździków i łyżeczkę cynamonu.

Czas na przygotowanie śliwek w occie winnym

Pierwszym krokiem jest oczywiście umycie śliwek i usunięcie z nich pestek. Następnym krokiem jest wyparzenie słoików, po czym ułożenie w nich ciasno naszych owoców. Potem można przystąpić do przygotowania syropu, który będzie składał się z cukru, octu i przypraw. Wszystkie te składniki należy ugotować na syrop, po czym zalać nim słoiki i od razu je zamknąć. Syrop musi być oczywiście gorący.

Po wykonaniu wszystkich powyższych czynności, należy pasteryzować słoiki przez dwadzieścia minut, a potem odstawić je w jakieś chłodne miejsce na okres co najmniej dwóch tygodni. Po upływie tego czasu, śliwki w occie winnym będą już gotowe do spożycia. W przyszłości po otwarciu słoika, oprócz samych śliwek warto także wykorzystać nasz syrop, którym można osłodzić sobie przykładowo napoje.

Inny sposób na przygotowanie śliwek w occie winnym

W Sieci jest wiele przepisów na śliwki w occie winnym, które warto wypróbować. Niektórzy nie wydrążają z owoców pestek, tylko nakłuwają śliwki wykałaczką w paru miejscach, a potem wkładają je do słoja. Następnie zagotowują ocet z wodą, cukrem i przyprawami, a po przestygnięciu mikstury zalewają nią śliwki.

Dopiero następnego dnia zlewają ocet i podgrzewają go, a następnie zalewają nim owoce. Taką czynność powtarzają przez trzy dni, a na koniec dopiero zalewają gorącą zalewą słoiki wypełnione śliwkami. Jest to starodawna receptura.

Śliwki w occie winnym kupisz w sklepie Vitapol

Kalinowski@chuck.com.pl

No Comments

Leave A Comment