Chrzan tarty – zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań

Jednym z typowych dla polskiej kuchni smaków jest chrzan tarty – ten dodawany jest do najróżniejszych potraw. Ma wydobyć z nich aromat, nadać im intensywności i sprawić, że będą bardziej wyraziste. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnych dań bez dodatku chrzanu – ten pojawia się na stole niemal zawsze, a już obowiązkowo w trakcie świąt.

Nie tylko smaczny, ale i zdrowy


Choć większość z nas dodaje do potraw chrzan ze względu na jego smak, to okazuje się, że jednocześnie korzystnie wpływamy na swoje zdrowie. Chrzan ma bowiem wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim zawiera mnóstwo substancji antybakteryjnych, dzięki czemu wspomaga leczenie przeziębienia. Jest naturalnym antybiotykiem, który zabija drobnoustroje i wspomaga oczyszczanie organizmu. Co więcej, chrzan świetnie sprawdza się również jako środek leczniczy na bóle reumatoidalne i łamanie w kręgosłupie. Zmniejsza obrzęk i pozwala zwalczyć przykurcze. Najważniejszą zaś według naukowców właściwością chrzanu jest to, że skutecznie pomaga on zapobiegać nowotworom, zwłaszcza płuc i przełyku.

Do jakich potraw?


Jeśli mowa o chrzanie, trzeba nam wiedzieć, że ten początkowo służył jedynie jako konserwant, zwłaszcza do mięs oraz różnego rodzaju przetworów. Potem odkryto i doceniono jego wyjątkowy smak i zaczęto doceniać go samego w sobie. Dziś ten najczęściej występuje pod postacią chrzanu tartego i jest chętnie dodawany do najróżniejszych potraw. Większość z nas chrzan tarty ma zawsze w lodówce i chętnie dodaje go do mięs, zup czy buraczków. Chrzan tarty idealnie nadaje się również na kanapkę, wędlinę czy jajko – podkreśla ich smak i sprawia, że te są bardziej wyraziste.

Chrzan tarty – obowiązkowy w lodówce


Większość Polaków uwielbia tarty chrzan i nie wyobraża sobie bez niego swoich ulubionych potraw. Chętnie dodajemy go do wędlin czy buraczków. Niektórzy z nas przygotowują go samodzielnie, a ci, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni, kupują gotowy w sklepie. Ten wcale nie musi smakować gorzej niż domowy – ważne jest, żeby wybierać produkt, który nie zawiera sztucznych barwników czy aromatów, a z pewnością będziemy zachwyceni smakiem.

Chrzan tarty znaleźć można w Sklepie Vitapol

Kalinowski@chuck.com.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.