Aromatyczny rosół, który rozgrzeje w zimny dzień

Bulion mięsny (lub w wersji wegetariańskiej- warzywny) to podstawa prawie każdej zupy. Uzyskiwany z wysokiej jakości mięsa (kurczak, kaczka, wołowina) i warzyw klarowny roztwór przygotowywany jest zazwyczaj według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur, które stanowią dziedzictwo każdej rodziny. Mnogość receptur sprawia, że bulion ma wiele, odmiennych od siebie smaków.

Mięsny sekret bulionu

Mieszkańcy Europy, a szczególnie Polski i Rosji sekretu smacznego rosołu upatrują w mięsie dobrego pochodzenia. Karmiona naturalnymi sposobami kura, czy krowa w ostatecznym rozrachunku posiadają o wiele lepsze pod względem smakowym mięso, niż ich rówieśniczki przetrzymywane w ciemnych i ciasnych pomieszczeniach. Ponadto równoczesne zastosowanie różnego rodzaju mięsiw w jednym bulionie pozwala wydobyć z nich nieznaną dotąd feerię smaków.

Osoby, których marzeniem jest delikatny i przejrzysty rosół, powinny postawić na kurczaka pochodzącego z ekologicznej farmy, bardziej mętny, ale również smaczny otrzymają fani kaczki i wołowiny.

Ziołowe marzenie da spełnienie

Zastosowanie świeżo zerwanych i przepięknie pachnących ziół podczas przygotowywania bulionu nie zawsze jest możliwe. Zmieniający się klimat, a także nikła dostępność świeżych warzyw i owoców podczas okresu zimowego powodują, że zaradne panie domu muszą znaleźć inną alternatywę dla sobie tylko znanych sztuczek nadających smaku.

Susz warzywny składający się z suszonych na słońcu ziół i warzyw to idealny sposób na uzyskanie zapachu przypominającego letni dzień. Połączenie wysokiej jakości kawałków mięsa z suszem warzywnym zapewni doznanie godne największych smakoszy.

Niechęć do kupnych, tworzonych w niewiadomych warunkach mieszanek przełamać można poprzez samodzielne wykonanie suszu warzywnego. Zbiór selera, pietruszki, czy cebuli warto rozpocząć już w połowie sierpnia, by letnie słońce miało jeszcze siłę osuszyć wilgotne od ziemi warzywa. Mniej czasu na oddanie wody potrzebują zioła. Do przygotowanej w ten sposób mieszanki można dodać przypraw, które w Polsce w warunkach naturalnych są niedostępne (np. kurkuma, kumin). Orientalne smaki wzbogacą znany od wieków w Polsce wywar.

Warzywne wariacje

Nie mniej ważnym elementem bulionu są warzywa. Spopularyzowana przez królową Bonę włoszczyzna to podstawa każdego bulionu. Miks marchwi, pietruszki, a także selera i pory nada przepięknego aromatu, a bezpośrednie dodanie go do przygotowanej zupy (np. rosołu) wzbogaci smak. Rosołowo- warzywne wariacje to coś na co warto postawić każdego dnia.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką OGRODNIK S.A.

Kalinowski@chuck.com.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.